• FTB -

Politieke partijen: MKB Start-en Scale-ups motor van onze economie

Egbert Ottevanger, co-founder Coop.Frank & the Backs U.A.

maart 2021


De verkiezingen hebben plaatsgevonden. De stemmen zijn geteld. Het formeren van een regeringscoalitie kan beginnen!

En dat is voor start- en scale-ups dit keer een belangrijke fase. Want nog nooit hebben de gevestigde politieke partijen zo nadrukkelijk de positie van start-en scale-ups als belangrijke motor van onze economie genoemd in hun verkiezingsprogramma’s. Samen met het midden- en kleinbedrijf omschrijven de politieke partijen het grote belang voor de economie van de innovatieve start-en scale-ups. Als de ambities van de partijen worden opgenomen in een regeerakkoord, biedt dat voor start-en scale-ups hoopvolle perspectieven.


Voorstellen van partijen

De meeste partijen doen in hun programma’s voorstellen om deze bedrijven de ruimte te bieden om innovatief en duurzaam te ondernemen. Een greep uit deze suggesties:

* verbeteren van toegang tot innovatieregelingen en publieke kennisinstellingen

* samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen en bedrijfsleven makkelijker maken

* het mogelijk maken om talentvolle medewerkers uit te betalen met aandelen of certificaten

* co-financiering mogelijk maken vanuit investeringsfondsen als InvestNL en het Nationale Groeifonds

* een vast contactpersoon bij de Belastingdienst vanuit een regiokantoor met ruimte voor meer maatwerk

* stimuleren van de ontwikkeling van regionale ecosystemen, waar grote bedrijven, MKB, start- en scale-

ups, universiteiten en overheid elkaar inspireren en versterken


Uitbetalen in aandelen

Naast deze positieve voorstellen van de meeste politieke partijen, blijven er nog een aantal andere wensen. Eén daarvan heeft betrekking op het uitbetalen aan medewerkers in aandelen. Tot voor kort hief de Belastingdienst meteen belasting over de aandelen als het bedrijf in waarde steeg. Dat geld hebben de medewerkers echter nog niet. Daarom heeft het thans demissionaire kabinet besloten om deze heffing achteraf te doen. We nemen aan dat het nieuwe kabinet dit belangrijke besluit voor start-en scale-ups overneemt.


Buitenlanders

Een ander punt is de aangekondigde pilot voor de verlaging van de inkomenseis voor start-up personeel van buiten de EU. Die moesten 4500 euro per maand verdienen of 3299 euro als ze jonger waren dan dertig jaar. Deze eis gaat omlaag naar 2364 euro per maand. Deze regeling geldt echter voor start-ups met maximaal 15 personen.


Belastingaftrek investeerders

In het Verenigd Koninkrijk heeft de regering het mogelijk gemaakt voor investeerders in start- en scale-ups om de helft van hun investering van hun belasting af te trekken (SEIS-regeling). Het zou voor de realisatie van de ambitie van Nederland om tot de top vijf door te dringen van innovatieve nieuwe bedrijven een belangrijke bijdrage zijn als deze maatregel ook in ons land wordt gerealiseerd. Het wiel hoeft daarvoor niet te worden uitgevonden. Kijk naar het VK-voorbeeld!


Ervaring en kennis delen

Vorig jaar introduceerde Prins Constantijn het actieplan van zijn organisatie techleap.nl. Deze organisatie representeert de belangen van start-en scale-ups. Hij refereerde in zijn presentatie aan de doelstelling van de regering om in Nederland de beste vestigingsplek in Europa te realiseren voor jonge, snelgroeiende, innovatieve bedrijven. Internationaal is de ambitie ook niet misselijk doorstoten van plaats vijftien naar plaats vijf.


Frank and the Backs

Voor het bereiken van deze ambitieuze doelstellingen is het volgens Constantijn van cruciaal belang dat succesvolle ondernemers als rolmodel hun kennis en ervaring delen met nieuwe opkomende bedrijven. Hieraan levert Frank & the Backs een onderscheidende en ondernemende bijdrage met de ‘hands on’ ondersteuning van scale-ups door doorgewinterde ondernemers en voormalige ervaren strategische topmanagers met een uitgebreid netwerk. Bijvoorbeeld bij de scale-up Paztir waarbij samen met de scale-up alle hindernissen worden aangepakt om een succesvolle en duurzame groeistrategie te ontwikkelen en te implementeren. Frank & the Backs richt zich op scale-ups in Nederland en in andere Europese landen. Daarnaast ondersteunt deze organisatie ook scale-ups van buiten Europa die vanuit Nederland hun activiteiten in Europa willen uitbreiden.


Contact: egbert@frandandthebacks.com

81 keer bekeken0 reacties

Shortcuts

Proud Partner of:

Worldstartup logo.png
THT logo png.gif
archipel.png

Visit us

Coöperatie Frank & the Backs U.A.

Wilhelmina van Pruisenweg 35,

2595 AN, Den Haag

(Entrance is around the corner)

Get in touch

©2021 by Frank & the Backs.